Beknopt historisch overzicht door Magda De Leeuw

Kiosk in Sint-Lievens-Esse

“Iedere Essenaar met een beetje interesse voor geschiedenis, cultuur en bescherming voor onroerend erfgoed is best fier op de kiosk.Trouwens, een vaste kiosk in een plattelandsgemeente, zo zijn er niet veel. Uit het eerste gesprek met de inwoners is gebleken dat het behouden van de kiosk in de vorm zoals hij vroeger was, de voorkeur heeft. Hieronder een opsomming van feesten en gelegenheden waarin de kiosk een rol speelde. Ongetwijfeld vergeet ik er nog wel een deel…. Vul gerust aan…. Ik richt mij vooral naar onze oudere bewoners. Of misschien heb je wel nog verhalen gehoord van je grootouders, ouders, …

1901

Paarden- en blusput wordt gedempt.

1905

Het idee groeit om naar aanleiding van de 75e verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid op de plaats van de paardenput een kiosk te bouwen. Echter, de kiosk was 2 maand te laat klaar

1907

Niet getreurd, in 1907 waren er de Livinusfeesten die maar om de 50 jaar plaatsvinden. De Essenaren konden met de kiosk uitpakken, want er was hoog bezoek van onder meer de Gentse bisschop Mgr. Stillemans. Pontificale Hoogmis op het Dorpsplein en kiosk. Harmonie Kunst en Broedermin De fanfare van Sint-Lievens-Esse gebruikt de kiosk voor hun concerten en dit vooral met de kermissen. In 2010 vierden ze hun 150-jarig bestaan op de kiosk met een uitgebreid concert.

1918

Viering Vredefeesten

1945

Bevrijdingsfeesten

1957

Terug Livinusfeesten. Na de stoet werd er een plechtig lof opgedragen op de kiosk door de Gentse bisschop Mgr. Calewaert en Mgr. Daem en daarna volgde een sermoen. Eind de jaren ‘60 Ferre Grignard en de Pebbels treden op in Esse, een initiatief van dancing Kelderken. Aangezien de dancing niet zo groot was, werd het dorpsplein en de kiosk in gebruik genomen.

1977 en volgende….?

Kunstmarkt met fanfare en notabelen op de kiosk

1978

Walmkenbrand rond de kiosk in het kader van het Jaar van het Dorp.

Eind jaren ‘70

Even werd er gedacht om de jeugdclub Egidius van Esse onderdak te geven onder de kiosk nadat ze een tijdje geen onderkomen meer hadden. Na grondige inspectie werd dit afgeblazen: geen verse lucht, weinig plaats, vochtig, WC-problemen, ….

1986 tot 1996

Carnaval Esse met notabelen en jury op de kiosk.

2017

Receptie op het dorpsplein na een huwelijksinzegening in de kerk met een leuk bandje op de kiosk.

Laatste 10 à 15 jaar….

Kleuters en kinderen van de lagere school gebruikten de kiosk om dansjes te doen naar aanleiding van carnaval, einde schooljaar, grootouderdag, enz… Stopplaats of vertrekplaats voor wandelaars en fietsers om even te verpozen, iets te drinken of te eten en ons mooie dorpsplein wat vanuit de hoogte op de kiosk te bekijken.
De kiosk

Vraag op Fb (17/07/2021)

door Danny De Stammeleer naar aanleiding van een reclamebanner op de kiosk: “Zou onze kiosk dan toch eens hersteld worden? Dat zou fantastisch zijn tegen de kermis in september ….. Ik zie de fanfare “Kunst en Broedermin” daar al spelen ….. of is het gewoon reclame voor een wielerwedstrijd?”

April 2022: Initiatief van Jan Hermans

(Eskenaar en toenmalig Domeincoördinator Vrije Tijd en Jeugd bij de gemeente Herzele, nu sinds najaar 2023 Financieel Directeur):
Jan heeft subsidiedossier gestart voor de kiosk en hij acht de kans groot om het dossier goedgekeurd te krijgen. Hiertoe zou er kunnen geld vrijkomen om rond de kiosk, met inwoners en verenigingen, een project op te zetten om de kiosk te vernieuwen. Dit vanuit de idee van wat die rol van de kiosk en het plein in de toekomst voor de inwoners en de passanten kan zijn.

Mei 2022

Vraag en duiding van Jan Hermans aan verenigingen Sint-Lievens-Esse omtrent opgestart subsidiedossier m.b.t. renovatie kiosk:
“Het gemeentebestuur heeft in haar meerjarenplanning een budget opgenomen voor herstelling van de kiosk van Sint-Lievens-Esse. Meerdere mensen, waaronder Danny De Stammeleer, trokken al aan de alarmbel. Om er iets meer mee te doen dan gewoon herstellen, heb ik een poging gedaan om extra subsidies te krijgen hiervoor, via LEADER middelen voor plattelandsontwikkeling.

Wat houdt het project dan in?

Eigenlijk bevat het twee grote lijnen

  1. We bekijken waarvoor de kiosk vandaag en in de toekomst nog kan dienen en welke herstelling, restauratie of vernieuwing daarvoor het meest aangewezen is: blijft het een open podium, of meer een plek om te zitten en babbelen, … Daarvoor kan er een architect of andere ontwerper/kunstenaar aangesproken worden.
  2. Dat idee van toekomstig gebruik vertalen we dan (na de fase van herstelling/vernieuwing) in één of een aantal heel concrete activiteiten, gericht op het dorp, bijvoorbeeld bij de kermissen
 

Het zou fijn zijn om tot een groep mensen te komen die zich hiervoor willen engageren om in de projectperiode (van deze zomer tot max. eind 2024) een aantal keren samen te komen, eerst rond het ontwerp, daarna rond de activiteiten. Dat kunnen vertegenwoordigers zijn van de verenigingen, maar ook andere geïnteresseerde inwoners.
De vraag van Jan aan de verenigingen is dan ook duidelijk: “Denken jullie dat er vanuit jullie vereniging interesse kan en zal zijn om hieraan mee te werken? Indien wel: graag jullie engagement heel kort aangeven.”

Mei 2022

Actieve deelname van Kermesse (organisator Aprilkermis), De Lezende Paling (literair genootschap), de Fanfare Kunst-en Broedermin, Toneelvereniging Die Bronne, Basisschool Het Essenhofje.

Augustus 2022

Goedkeuring projectvoorstel, wat betekent dat op een totale projectkost van € 80.000 een subsidie voorzien is van € 52.000 (Europese, Vlaamse en Oost-Vlaamse middelen).

September 2022

Samenkomst in Sint-Lievenskring met Jan Hermans en Anneleen Poelman (afdelingscoördinator De Wattenfabriek en Deskundige Cultuureducatie en communicatie – gemeente Herzele) met de vertegenwoordigers van de verenigingen die toegezegd hebben om project mee te ondersteunen.

Onderwerp gesprek

bespreken plan van aanpak en voorbereiden van een ruimere oproep naar de bewoners van het Sint-Lievensplein en naar geïnteresseerde burgers van Sint-Lievens-Esse.

Oktober 2022

Samenkomst in de Sint-Lievenskring met Jan Hermans en Anneleen Poelman met de vertegenwoordigers van de verenigingen die toegezegd hebben om het project mee te ondersteunen. 

Onderwerp gesprek

  • een foto van de werkgroep die het project opstart voor bij de communicatie/promotie
  • goedkeuren van de brief/e-mail die zal verstuurd worden naar de verenigingen en bewoners dorpsplein
  • bespreken persbericht
  • bespreken van voorbeelden van mooie kiosken

Het persbericht

Persbericht

28/11/2022: startvergadering in de Sint-Lievenskring

Na een korte uiteenzetting van Jan Hermans omtrent de opstart voor de vernieuwing van de kiosk en de verkregen subsidie en het beschikbare budget werd het talrijk opgekomen publiek gevraagd zich op te delen in groepen. Aan iedere groep werd gevraagd om een aantal mogelijke functies voor en opmerkingen over de kiosk te geven.

Dit gaf volgende resultaten:

  • ontmoetingsplaats inwoners en wandelaars en fietsers (eveneens startplaats voor fietstochten en wandeltochten)
  • podium : optredens (muziek-, toneel- en schooloptredens)
  • authentieke uitstraling (Belle Epoque)
  • aanbrengen van een QR-code aan kiosk als uitbreiding van de wandelroute die daar start
  • zit-en rustplek (schaduw) in het groen. Dus bomen behouden
  • ontspanningsmogelijkheid voor jong & oud (bv petanque gelegenheid)
  • zomerbar
  • marktplaats voor lokale producenten
  • toerisme mogelijkheden
  • parkingmogelijkheid (ook voor fietsers)
  • tentoonstelling
  • vrij podium
  • meer ruimte creëren door leilinden te verplaatsen en het muurtje rond de kiosk af te breken. Dit alles vervangen door terras met banken
  • een vast dak boven de kiosk en mogelijkheid tot afsluiten kiosk
  • laadpalen
  • zithoek (o.a. voor wandelaars) of picknickplek
  • grote bomen, meer groene ruimte.

Er werd ook gevraagd naar de vroegere herinneringen aan activiteiten op en rond de kiosk.

Hier werden volgende antwoorden genoteerd:

  • Fanfare-optredens
  • optredens basisschool
  • huwelijksreceptie
  • carnaval
  • kerstmarkt
  • Livinusfeesten 2007
  • plaats voor reclameborden
  • toespraken
  • spelende kinderen
  • optreden Ferre Grignard in 1967
  • kunst- en ambachtenmarkt in 1976 en later
  • kermis April en September
  • bloemenversiering
  • evenement
  • “burgemeester kookt”
  • verbroedering met Loupia

Januari 2023

Interview op Radio Star met Jan Hermans en Davy Beerens (vertegenwoordiger Toneelvereniging Die Bronne en Basisschool Het Essenhofje).

Februari 2023

Binnen de dorpsraad van Sint-Lievens-Esse wordt een werkgroep opgericht om samen met de gemeente Herzele het project vorm te geven.
Samenstelling werkgroep: Magda De Leeuw en Danny De Stammeleer.

Pas opgerichte dorpsraad heeft meteen duidelijk plan: “We willen de kiosk behouden en herstellen”

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230418_95088727?fbclid=IwAR0DoTsZ5QqOfesEaNtJYriJb-lJsBgLBWHRlYXGW7EbX2HoJRH5ys61aZw

De Dorpsraad van Sint-Lievens-Esse stelt zich woensdag voor in de zaal Sint-Lievenskring.

Sint-Lievens-Esse heeft als eerst deelgemeente van Herzele een dorpsraad. De initiatiefnemers stellen het project voor op woensdag 19 april, en hebben als een eerste project klaar: het behoud en herstel van de kiosk op het dorpsplein.

 

Pieter De Valkenaere, Dinsdag 18 april 2023 om 15:48

“We vonden de tijd rijp om ons te verenigen en hebben ons tot doel gesteld om de sociale cohesie van ons dorp te versterken en de wensen en behoeften van de Eskenaren in kaart te brengen”, vertelt Danny De Stammeleer, een van de vijftien initiatiefnemers van de Dorpsraad Sint-Lievens-Esse. “We willen de samenwerking tussen de dorpsgenoten aanwakkeren en tegelijk ook de band met de gemeente en andere instanties versterken.”

De dorpsraad wil ook een platform vormen voor het verenigingsleven en tegelijk allerlei particuliere initiatieven stimuleren. “We willen daarnaast het authentieke, landelijke en sociale karakter van Sint-Lievens-Esse versterken. Vandaar ons eerste concrete doel: het behoud en herstel van de kiosk op het dorpsplein.”

De initiatiefnemers hopen dat geïnteresseerden op woensdag 19 april langs zullen komen tijdens de voorstelling van het project in de Sint-Lievenskring. Alle inwoners van het dorp zijn welkom.

Maart 2023

Opstarten procedure om goede ontwerpers te vinden. Gemeente heeft die gevonden via het Team Vlaams Bouwmeester. Dat impliceert:

  • een eerste oproep met de opdracht en de vraag aan ontwerpers om hun interesse bekend te maken
  • een selectie van geïnteresseerden die tegen vergoeding een offerte mogen indienen
  • selectie van een definitieve ontwerper op basis van voorstelling van de offertes.

Er kwam een medewerker van Team Vlaams Bouwmeester naar de kiosk kijken.
Daarnaast een oproep van de gemeente om het project “levendig” te houden. In afwachting van de verdere realisatie van de renovatie heeft de gemeente het idee om via ingrepen van kunstenaars of andere creatievelingen de kiosk in de kijker te zetten. Er wordt een vraag gesteld aan de verenigingen van Sint-Lievens-Esse voor suggesties voor namen of voorstellen om mensen aan te spreken? De inbreng van de Eskense verenigingen en de dorpsraad is hierbij van groot belang. Samen wil de gemeente er iets moois van maken!
Intussen heeft Jan Hermans versterking gekregen van mevrouw Nathalie De Lathauwer. Nathalie werkt sinds 1 maart 2023 als Deskundige Cultuur voor lokaal bestuur Herzele. Samen met Jan Hermans zal ze een tandem vormen in dit project.

April 2023

In afwachting van verdere stappen omtrent de renovatie houdt de gemeente het project zichtbaar.
In eerste instantie werd beslist de kiosk op te fleuren met kleurrijke prints van werken van David Tanghe.
Een tweede project – om met de schoolkinderen van GBS het Essenhofje een eigen ontwerp te maken voor de kiosk – zal gekoppeld worden aan “ Beleef weer muziek rond de kiosk” in september.

Mei 2023

Kleurrijke kunstwerken van David Tanghe sieren tijdelijk de kiosk. David woont op een boogscheut van de kiosk en wil met zijn werken de kiosk en de geplande restauratie ervan in de verf zetten.
Meer info: http://www.davidtanghe.com/

Communicatie gemeente op Facebook

Communicatie gemeente

Juni 2023

Gesprek tussen dorpsraad en Agentschap Onroerend Erfgoed aan de kiosk te Sint-Lievens-Esse. Aanwezig zijn Magda De Leeuw en Danny De Stammeleer (werkgroep Kiosk) en mevrouw Sofie Van Turtelboom en mevrouw Virginie Peeters, beiden van Agentschap Onroerend Erfgoed.
Volgens het Agentschap Onroerend erfgoed kan de kiosk behouden blijven. Het Agentschap gaat dus uit van behoud. Demontage en reconstructie is hun inziens niet aan de orde. De bakstenen romp en de bakstenen gewelven lijken op het eerste zicht nog in goede toestand. Enkel de metalen liggers (profielen) zijn sterk verroest, maar deze kunnen behandeld en bijkomend verstevigd worden. Uiteraard zal ook de vloer van de kiosk waterdicht moeten gemaakt worden. Maar verder onderzoek is vereist. Feit is ook dat de onderbouw van de kiosk nog bruikbaar is mits het aanbrengen van steunwerk. De kelder kan nog gebruikt worden voor bv. opslag stoelen. Een eerste stap voor het Agentschap is sowieso de aanstelling van een ontwerper/studiebureau.

Standpunt Virginie Peters van Agentschap Onroerend Erfgoed

Het plein voelt momenteel niet aan als een plein. De kiosk is afgezonderd door de leilindes en het muurtje. De leilindes zouden best verwijderd of verplant worden.
Het hoogteverschil tussen kiosk en plein kan bijvoorbeeld worden opgevangen door een luie trap of zittredes zodat er doorwaadbaarheid is. Een nieuwe hoogstammige boom zorgt voor schaduw.
Het plein kent een functie als parking, maar ook voor markt en kermis. De kasseiverharding is waterdoorlatend, wat positief is. Het weghalen van enkele parkeerplaatsen zorgt voor meer ruimte om te zitten en om groen in te brengen.
De drukke weg die passeert, is storend en zorgt voor een opsplitsing van het plein. Het doortrekken van de kasseiverharding van het plein van gevel tot gevel, kan snelheidsremmend werken en zal ook visueel het plein vergroten.
Is dit mogelijk? Een andere optie kan zijn om de straat in te richten als fietsstraat.”

Augustus 2023

Communicatie gemeente (Mevr. Nathalie De Lathauwer) de samenwerking met Team Vlaams Bouwmeester is stopgezet. Uiteindelijk bleek het project niet in aanmerking te komen om via hun kanalen te verspreiden. Maar niet getreurd. Er is een oproep de deur uitgestuurd. Tien architectenbureaus werden aangeschreven met de vraag zich tegen 15/09/2023 te melden bij interesse. Uit de reacties zal een mini-jury drie teams selecteren. Deze mini-jury wordt als volgt samengesteld: schepen, ambtenaren en de 2 leden uit de werkgroep van de dorpsraad. In de loop van november zal aan de geselecteerde teams gevraagd worden om hun ontwerp te presenteren.

September 2023

Vrijdag 15 september 2023 was de deadline voor de architecten om hun interesse kenbaar te maken in het project rond de kiosk. De ontwerpopdracht werd naar 27 ontwerpbureaus gestuurd. Er kwamen exact drie meldingen binnen.

September 2023

De kiosk wordt aangekleed met de kunstwerken die de leerlingen van ’t Essenhofje gemaakt hebben.

26 september 2023: vergadering op gemeentehuis te Herzele met de mini-jury.

Mevr. De Lathouwer zal de drie kandidaten die weerhouden zijn naar aanleiding van de oproep voor het opstellen van een project rond de kiosk op de hoogte brengen dat ze weerhouden zijn om een project in te dienen.

Bespreking van bemerkingen Agentschap Onroerend Erfgoed: “Agentschap gaat uit van behoud. Demontage en reconstructie is ons inziens niet aan de orde. De bakstenen ‘romp’ en de gewelfjes lijken op het eerste gezicht zich nog in goede toestand te bevinden. Enkel de metalen liggers (profielen) zijn sterk verroest maar deze kunnen behandeld en bijkomend verstevigd worden. Uiteraard zal ook de vloer van de kiosk waterdicht gemaakt moeten worden. Maar verder onderzoek is vereist.”

Bespreking bemerkingen kandidaat architecten omtrent vooropgestelde budget van 80.000,00 €: “Na aftrek BTW en erelonen zal resterende bouwbudget vermoedelijk lager zijn dan 60.000 euro. Soms wordt er gesproken van renovatie, op andere punten van restauratie. Huidige toestand van sokkel en balustrade vertoont toch wel wat schade en noodzaak tot herstel. De kostprijs van renovatie/restauratie sokkel en balustrade is moeilijk in te schatten vermits Agentschap Onroerend Erfgoed hier specifieke eisen kan stellen en restauratie een andere aanpak vereist dan renovatie waarvan de kosten hoog kunnen oplopen. Binnen deze context lijkt het vooropgestelde budget ons zeer nipt en kunnen bijgevolg hieromtrent in deze fase geen garanties gegeven worden.
Er wordt gevraagd dat het ontwerp de timing van de subsidieperiode respecteert. Het ontwerpteam wordt echter pas toegewezen eind 2023. Einde ontwerp en start werken dient dan samen te vallen tegen voorjaar 2024. Dit is geen exacte datum, echter lijkt dit amper voldoende tijd voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning (binnen normale doorlooptijd), laat staan opmaak dossier en toewijzing aannemer (laagste prijs) alsook zijn beschikbaarheid om de werken te kunnen starten.

Verdere bemerkingen deelnemers vergadering

  • Gemeentelijk Ingenieur Frederik Hoebeke haalt de huidige plannen aan van de rioleringswerken aan de Schipstraat, die ophouden daar waar de beschermde bomen en de verzakte muur in de Populierestraat door Agentschap Onroerend Eerfgoed niet mogen aangepakt worden. Indien de omgeving zou meegenomen worden, dient de riolering eronder bekeken te worden. Dit is op heden geen gescheiden stelsel. Naar uitvoering toe zou dit betekenen dat dit een lange (lees enkele jaren) doorlooptijd nodig heeft. Indien de visie nu gevormd zou worden stel ik voor de rioolbeheerder mee te nemen als stakeholder zodanig dat zij de opbouw mee kan helpen vormgeven rekening houdende met het waterverhaal (infiltratie en buffering) en dat zij eventuele riool technische ingrepen kan vastleggen indien dit in uitvoering gaat.
    De huidige vernieuwing Schipstraat blijft weg van het plein. De visie en ontwikkelingsproject kan wel ruimer dan concrete kiosk.
  • Jurylid Eugeen Liebaut : Het is het moment om deze dingen samen aan te grijpen en voor een totaal plan te gaan en het gesprek rond de bomen en de muur te heropenen met Agentschap Onroerend Erfgoed.
  • Werkgroep kiosk dorpsraad: de veiligheid rond de school is ook een probleem. Het zou goed zijn mocht één groot plan het centrum opwaarderen, waarbij de Populierestraat wordt meegenomen in de vernieuwing van de Schipstraat, waarbij de kiosk en omliggend plein een gedragen visie uitstralen en waarbij de veiligheid rond de school verhoogt.
  • Jurylid Eugeen Liebaut: de focus op louter op de kiosk is fout – hoe is de kiosk ingepland? Om met de kiosk iets te kunnen doen, is een visie over dat plein nodig. Dit moeten we meenemen naar de buurt toe. Samen met advies Monumentenzorg voor kiosk en samen met de straat met bomen – alles in één – een plein aanleggen opdat de kiosk een meerwaarde krijgt.
    Toch faseringsplan vragen aan architecten – gaan voor een ZACHTE RENOVATIE.: “ Geef ons een goed idee om de kiosk te behouden.”
    Inzetten op parallel werken : kiosk, plein en school : visie vragen voor groot plan.
  • Danny De Stammeleer: Er is veel vraag naar veiligheid in de schoolomgeving (ook Terbiest) – dus rekening houden daarbij met masterplan/ visie op ruimere omgeving en gewestweg. Er is tegenwoordig veel meer verkeer, er is een onveilige verkeerssituatie aan de school.

Oktober 2023

Mail van mevr. Nathalie De Lathauwer naar deelnemende architecten:

Hieronder vinden jullie bijkomende vragen van medekandidaten en de antwoorden.

Vraag architecten
Uw vraag naar een ontwerp voor de kiosk en een ontwerp voor een dorpsplein is heel terecht en heel uitdagend. Wij hebben een vraag naar de waardering voor de toch wel heel diverse opdrachtvraagstukken: Een kiosk is een object in de publieke ruimte, een plein met doorgang is van een andere orde.
Het lijkt me evident dat op voorhand opgegeven wordt hoe de puntenverdeling zal geschieden om te oordelen over beide vraagstellingen.
Je kan bv een mooie kiosk voorstellen en een plein waar nog heel wat debat aan vooraf moet gaan, of je kan een perfecte en straffe visie over dat plein meegeven en een kiosk waar nog aan gewerkt moet worden.
De twee vraagstukken vragen naar twee uiteenlopende disciplines: vormgeving en ruimtelijke ordening.
Onze vraag betreft dus de beoordelingscriteria voor deze twee uiteenlopende opwerpopgaves.

Antwoord mevr. Nathalie De Lathauwer
Wij willen het ontwerp beoordelen als één geheel waarbij jullie ontwerp voor de kiosk en jullie voorgestelde vormgeving voor de rest van het plein (bv. door middel van sfeerschetsen) uiteraard de ruimtelijke ordening zal bepalen. Jullie voorstellen zullen dus automatisch een ruimtelijke ordening bepalen zoals architectuur dat altijd doet.
Wij hopen dus enerzijds een “duidelijk ontwerp voor de kiosk” én “een straffe visie over het plein” te mogen ontvangen. Uiteraard beslist elke kandidaat hoe hij zijn voorstellen benadert. Er zal hoe dan ook geen puntenverdeling bij het ontwerp zijn.
Betreffende het plein is duidelijk gemeld dat het in eerste instantie een voorontwerp betreft.
Voor ons, als initiatiefnemers zal dit geen vrijblijvende oefening zijn maar er zal alles aan gedaan worden om tot een realisatie over te gaan, dit in de mate van de mogelijkheden met jullie als ontwerpers.

26 oktober 2023

Uitnodiging presentatie ontwerpvoorstel Kiosk voor dinsdag 21/11/2023 (mail van mevr. Nathalie de Lathauwer) “Hierbij nodigen we jullie uit voor de presentatie van jullie ontwerp voor de kiosk + visie plein van Sint-Lievens-Esse. We voorzien telkens 30 minuten voor de presentatie en vervolgens 10 minuten voor vragen.” Dinsdag 21/11/2023 om 9u30 9u30: DIAL architects 10u15: Jan Van Gassen en Caroline Lambrechts 11u00: AIT architecten Waar: Cultuurhuis De Wattenfabriek, Solleveld 35 te 9550 Herzele Er kwam een vraag over wat precies met “openbaar” wordt bedoeld: de drie geselecteerde teams kunnen de presentatie meevolgen. Geen van jullie gaf aan een bezwaar te hebben dat de presentatie openbaar zou gebeuren. Jullie zijn met andere woorden allen welkom vanaf 9u15. Verder bestaat de jury uit: twee afgevaardigden van de dorpsraad, een architect, de financieel directeur, de domeincoördinator wonen en leefmilieu, de schepen van cultuur, de afdelingscoördinator cultuur en deskundige cultuur.

21/11/2023

Presentatie kiosk in de vergaderzaal Cultuurhuis De Wattenfabriek Presentatie projecten door de drie kandidaten architectenteams
  • Geert Pauwels en medewerkster Elise van DIAL architects
  • Jan Van Gassen en Caroline Lambrechts
  • Bruno Heuleu en Peter Vral van AIT architecten
Aanwezige leden Jury:
  • André Wijndaele
  • Anneleen Poelman
  • Danny De Stammeleer
  • Eugeen Liebaut
  • Heidi Knop
  • Jan Hermans
  • Magda De Leeuw
  • Nathalie De Lathauwer

29/11/2023

Bekrachtiging winnend project door het College van Burgemeester en Schepenen.

04/12/2023

Bekendmaking beslissing jury en bekrachtiging door het College van Burgemeester en Schepenen aan de drie deelnemende architecten teams.

Winnende ontwerpopdracht

09/02/2024

Landmeter dhr. Frederik Lievens (verkozen landmeter na verschillende offertes te hebben opgevraagd) doet de nodige opmetingen aan en rond de kiosk teneinde een plan op te kunnen stellen. Plannen zijn beloofd tegen 16 februari 2024. Architecten Jan Van Gassen en Caroline Lambrechts plannen tweede helft februari een overleg met de dienst stedenbouw van de gemeente om definitief ontwerp te bespreken in het kader van opmaak omgevingsvergunning.

28/02/2024

toelichting door mevr. Nathalie de Lathauwer over de stand van zaken omtrent de kiosk op de burgervergadering in de Sint-Lievenskring. Er is ook een uiteenzetting van architect dhr. Jan Van Gassen. Een meerderheid van de aanwezigen op de burgerbevraging verkozen na een bevraging volgend ontwerp:

Deze keuze werd door de voorzitter van de dorpsraad, mevr. Catherine Denoyette, overgemaakt aan Mevr. Nathalie De Lathauwer (gemeente Herzele).