VergaderingDorpsvergadering Wijnhuize Kalvaer - info verzamelen
Datum18/03/2024 - zaaltje Wijnhuize
Aanwezigen DorpsraadMagda De Leeuw (+Marc), Danny De Stammeleer, Wendy Van Ruyskensvelde, Davy Beerens, Kevin De Bodt, Catherine De Noyette
Overige AanwezigenGemeente: Ann Van Ruyskenvelde Dorp: ongeveer 30-tal inwoners van Wijnhuize

AGENDA:

  • Intro Catherine
  • Info Magda rond Kalvaer en project (ideeën verzamelen + info aanvraag mogelijke financiering-subsidiedossier via ‘Buurten op den Buiten’
  • Info Gemeente wat wel/niet kan, zowel dit jaar als komend jaar
  • Rondetafel-gesprekken rond ideeën + delen in groep (verslag zie notulen)
  • Conclusie (zie notulen)
  • Kandidaten WG Kalvaer?

We geven, zo goed als we het à la minute hebben kunnen capteren, de gedeelde mening per tafel weer:

  1. Tafel inwoner Wijnhuize, Guido De Vuyst, tevens bestuurder Davidsfonds. Davidsfonds Steenhuize-Wijnhuize wil graag erfgoed beschermen en ijvert daarom voor een soort kunstwerk dat herinnert aan ‘De Dikke van Wijnhuize’, stamvader van het Brabants trekpaard. Naar analogie met enkele standbeelden (o.a. beeld ‘dikke van Sesjans’, maar ook standbeeld in Vollezele) zouden we daar ook zo’n beeld kunnen zetten. Het idee van een schildering van de Kalvaer met “De dikke” op muur van de buur van de Kalvaer, Emelie Bovijn en echtgenoot, is ook OK, zolang er verwijzing naar dit erfgoed is. Alle types van kunstvormen (vb cortenstaal, standbeeld …) komen in aanmerking. Davidsfonds wil ons helpen met de contacten die ze hebben. Indien enkel een troostplek, heeft dit voor hen geen culturele waarde en zullen ze niet participeren.
    Onderaan de uitleg over “De dikke van Wijnhuize” voor de mensen die de voorvader van het Brabants trekpaard niet kennen.
  2. Troostplek is een goed idee; belangrijk dat er verwijzing is naar het verleden, de geschiedenis. Zou spijtig zijn als het volledig verloren gaat (vooral de geschiedenis erachter, niet de kapel op zich of het materiële). Kan opgelost worden door een infopaneel. Kunstwerk Paard kan zeker ook. Anderzijds is dit geen rustig plekje in nabijheid van de N42 en staat veiligheid voorop; ook het instortingsgevaar moet zeker opgenomen worden. Kern is dat we de verhalen van vroeger niet verliezen (NVDR: hier ook de jongste Wijnhuizenaar van de avond mee rond de tafel, hoe maken we dit plekje ook voor hen relevant?)
  3. Niemand zit nog te wachten op een kapel of grafkelder, maar wel op een ontmoetingsplek voor de buurt om samen te komen: een zitplek, een boom, een bord met historische toelichting. Is ook een plaats van dodelijk ongeval waar een kruisje staat en dat wekelijks onderhouden wordt. Dus troostplek kan er zeker ook zijn.
  4. Historische luik niet wegduwen maar wel bewaren. Kan het kruis, of het beeld van de Christus (dat oorspronkelijk in de Kalvaer hing) niet in een klein (eventueel modern glazen) monument in ere gehouden worden?
  5. Tafel van VZW De Wakkere Vrienden waarvoor de voorzitter Valerie Van Ruyskensvelde het woord nam, maar zei dat ze spreken als inwoner van Wijnhuize en niet als vereniging: Deel van de grot behouden, indien dit bouwtechnisch mogelijk is, als verwijzing naar vroeger met een rustbankje en boom en als er nog plaats is mag er gerust een standbeeld van paard bij (voor hen wel 2de prioriteit)
  6. Tafel rechtstreekse buur van Kalvaer: kleinkinderen wonen naast de Kalvaer en ze hebben last van de afbrokkelingen, het ongedierte en het onkruid (ratten zo groot als konijnen). Daarom is het wenselijk alles af te breken, ook wat onder de grond zit en op te vullen zodat er geen ongedierte meer aanwezig is. We zijn toch niet meer zo katholiek. Eventueel de ‘spie’ rechttrekken, de muur herstellen en via street art/graffiti naar de kapel (en eventueel paard) verwijzen naar de cultuurhistorische elementen die er stonden. Prio = veiligheid en gezondheid van de kinderen. Op termijn mag het standbeeld paard er ook komen. (NVDR: Deze reactie van de buur is heel goed te begrijpen, niemand woont graag naast een bouwval).
  7. Zowel troost- als ontmoetingsplek met infopaneel (evt in klein kapelletje) met bv. de mooie foto’s die door Magda al getoond werden deze avond zelf. (NVDR: foto’s van de Kalvaer) Eventueel een petanque pleintje met bank waar ouderen samen komen en kinderen kunnen spelen (Opmerkingen uit de zaal: is dit veilig genoeg?).
  8. Afbreken dat het proper is en rustplek voor de vele passerende wielertoeristen (en op vraag van buurtbewoners dan ook een urinoir…)
  9. Al veel mooie en fijne ideeën gehoord die zeker verenigbaar zijn: geschiedenis mag niet verloren gaan – oud en nieuw met elkaar verbinden en symboliek ervan bewaren (deel van) grot behouden en iets modern erop plaatsen. Muurschildering van paard zou kunnen prachtig zijn (cfr schilderij op brouwerij muur) Boerenpaard in cortenstaal kan ook (analogie uiltje op troostplek Kauwstraat) In leilinden contouren van de kapel nabootsen, maar dan natuurlijk (voorstel Filip Schotte, Davidsfonds).

Rode draad

  • Kapel zelf zeker niet opbouwen, wel afbraak en mag zo snel mogelijk; wel kijken of er materiaal te recupereren valt voor bewaring of nieuw kunstwerk.
  • Het oude combineren met iets nieuw (bv stenen hergebruiken voor deel van de muur; mooi smeedijzeren hek, dat volgens een buur nog aanwezig is, …, zodat de betekenis en cultuurhistorische waarde + herinneringen wel vereeuwigd worden (betekenis oude ‘bedevaart’ naar context van jeugd vandaag: b.v. jaarlijk optreden met idool van de jeugd, cfr hun ‘goden’).
  • Met dit gemeenschappelijke verlangen kan de werkgroep aan de slag om voorstel(len) uit te werken op basis van aangereikte ideeën hierboven. De dorpsraad zal ook de contacten met de gemeente hierrond concreet houden.
  • Schepen Ann Van Ruyskensvelde beloofde om zo snel mogelijk de sloopvergunning aan te vragen (doorlooptijd ongeveer twee maanden voor het starten van de werken) Bij de afbraak kan, indien mogelijk, bekeken worden om eventueel de grafkelder te behouden en een relict van de bas-reliëf in terracotta van één van de taferelen van OLV van Zeven Weeën om dit in een muur te verwerken.
  • We deden ook oproep voor deelname aan de Werkgroep met Magda, Danny, Jaak en Wendy. Iedereen die graag wil meedenken is welkom. Het is de bedoeling dat met de bovenstaande suggesties aan de slag wordt gegaan en bekeken wordt welk idee eruit springt om tot een mooi voorstel te kunnen komen. Dat wordt nadien aan het lokaal bestuur overhandigd.

TOELICHTING: Aanvraag subsidie Koning Boudewijnstichting “Buurten op den Buiten”.

Er werd aan de aanwezigen meegedeeld dat er een aanvraag voor dit project is ingevuld.. Indien deze aanvraag aanvaard wordt, dan kan er een premie tot 5000 euro verkregen worden. Hoofdzakelijk doel is de cohesie van de wijk versterken, meer leven te brengen door middel van een wijkfeest, een soort kermis, een barbecue, een tentoonstelling, wandeling,…. Een eerste bijeenkomst zou al kunnen plaatsvinden als de site daar is opgekuist en een eerste deel van het project Kalvaer is afgerond. Misschien kan er gedacht worden aan een kleine openingsceremonie, met daarna een drankje in het zaaltje van Wijnhuize. Eventueel met als organisator VZW De Wakkere Vrienden in samenwerking met de dorpsbewoners. De dorpsraad wil wel ondersteuning bieden, maar we zijn geen feestcomité. 

Wie wil hieraan meewerken?

Hieronder het verhaal van Francis, de oude dikke van Wijnhuize

Via mijn grootmoeder heb ik het verhaal van “den dikken” vele malen horen vertellen en dat we best fier mogen zijn op deze stamvader van het Brabantse trekpaard (Magda De Leeuw)

 

De Dorpsraad

 

Folder ontvangen door Davidsfonds Steenhuize-Wijnhuize

‘De dikke van Wijnhuize’

De titel verwijst niet naar een manspersoon met een bedenkelijk overgewicht, maar wel naar de stamvader van het Brabantse trekpaard.

Ooit vormde de Dendervallei de bakermat van de Brabantse trekpaardendynastie.  De stamboom gaat terug tot de hengst François (Francis), de Oude Dikke van Wijnhuize (1835-1858), geboren bij Charles Louis Tuypens, landbouwer en hengstenhouder, wonende langs de huidige Gentweg in Wijnhuize. De hengst werd gefokt uit Francis de Sottegem en Marie de Wynhuize.

In de literatuur wordt de Dikke van Wijnhuize algemeen aanzien als de stamvader van het Brabantse trekpaard en staat op de Algemene Keuring lang vermeld bij ‘de hengsten die tot den springdienst zyn toegelaten’.

In Grimminge (Orange), Hemelveerdegem (Dikke van Sesjans, foto hieronder), Sint-KwintensLennik (Prins) en Vollezele (Briljant, foto hieronder) zijn gedenkmonumenten opgericht voor Brabantse trekpaarden.  Dit zijn echter allemaal nazaten van de Dikke van Wijnhuize!!

Het is dus niet meer dan logisch dat het gemeentebestuur van Herzele hierop zou anticiperen en een standbeeld zou wijden aan deze zo belangrijke ‘inwoner’ met internationale uitstraling. Een locatie voor een standbeeld op de niet langer beschermde site van de Kalvaar (Gentweg) is het overwegen waard.

Luk Beeckmans
Guido De Vuyst