Open VLD

Prioriteiten

Open Vld Herzele werkt rond negen speerpunten, zijnde Veiligheid; Jeugd en Onderwijs; Aangenaam Wonen; Sociaal Beleid en Welzijnszorg; Sport en Cultuur; Lokale Economie, Werk en Toerisme; Klimaat, Energie en Omgeving; Financiën en Mobiliteit en Verkeersveiligheid.

Verwijzend naar onze negen speerpunten, zijn het behouden van het landelijk karakter en mobiliteit inderdaad twee van onze negen speerpunten.

Landelijk karakter

Open Vld Herzele wil uiteraard het landelijk karakter van onze gemeente behouden. We streven naar een gezonde mix van wonen en leven, waar je naast te wonen ook kan gaan winkelen of kan genieten in de lokale horeca. 

We behouden het landelijk karakter door kwaliteitsvolle en betaalbare woningen te promoten. Kwaliteitsvol, door een plan op te maken waarbij we een doordacht beleid voeren op gebied van ruimtelijke ordening. Betaalbaar, door aanbod te creëren.

Als we willen dat onze kinderen ook in Herzele een goed leven kunnen hebben en hier kunnen blijven, zullen ze nood hebben aan betaalbare, duurzame en ruime woningen. Dat kan enkel door aanbod te creëren.

Wij zijn van mening dat hoogbouw kan, maar niet overal. De realiteit zegt dat appartementen nodig zijn, maar dankzij het plan ruimtelijke ordening moeten we erop toezien dat het landelijk karakter van onze gemeente niet verloren gaat. 

Appartementen kunnen dus, maar niet overal en niet overal even hoog! In een gemeente zoals Sint-Lievens-Esse moet het landelijk karakter maximaal behouden blijven en zien we bijvoorbeeld appartementen van maximaal drie hoog, in het centrum van de gemeente is dat iets anders.

Wij staan dus voor een combinatie van appartementen en gezinswoningen. Maar er is vooral nood aan kwalitatieve woningen. Appartementen moeten bijvoorbeeld groot genoeg zijn, opdat mensen hun garage niet moeten gebruiken als opslagruimte. De aankoop van een appartement kan ook verplicht gekoppeld worden aan de aankoop van een garage. Dan moeten bewoners hun wagen niet op de openbare weg plaatsen.

Mobiliteit

Omdat het morgen altijd beter kan dan vandaag, zal Open Vld Herzele blijven streven naar een continue verbetering van de mobiliteit en infrastructuur in Herzele. Dit omvat nog beter onderhoud van bestaande wegen, fiets- en voetpaden, evenals bijkomende investeringen in nieuwe wegen en infrastructuurprojecten waar nodig. Dit met verkeersveiligheid als prioriteit en steeds met focus op de verbetering van de levenskwaliteit van onze inwoners. Open Vld neemt daarin volgende legislatuur graag het voortouw.

We hebben dringend nood aan een mobiliteitsplan en een mobiliteitsbeleid dat meegaat met de tijd en de behoeften van haar inwoners en de bedrijven weerspiegelt. Hierbij streven we naar efficiënte, milieuvriendelijke en inclusieve mobiliteitsoplossingen, zoals bv de Hoppin’ punten voor deelwagens en -fietsen.

Een gemeentelijke mobiliteitsvisie moet er één zijn die inspeelt op de noden van iedereen. Om gericht aan beleid te doen moeten we zicht krijgen op de wegen waar de auto koning is, waar enkel kwetsbare weggebruikers welkom zijn en waar gemengd de enige mogelijkheid is. De gemeente kan samen met de inwoners pijnpunten in kaart brengen. We maken een plan waarin we duidelijke keuzes maken over doorgaand verkeer, beperkt verkeer en voorrangswegen. Verkeerssituaties moeten duidelijk en veilig zijn. 

Enkele concrete voorbeelden:

Op de vernieuwde trambaan werd inmiddels op vraag van de inwoners een middenlijn in fluoverf aangebracht. Dit zal het fietsen in het donker veiliger maken. Het nieuwe asfalt maakt fietsen sowieso veiliger.

Er kunnen zeker enkele quick wins gerealiseerd worden om het fietsverkeer veiliger te maken. Zo moet er een veilige oversteek van de Kauwstraat naar de trambaan komen. Dit zowel voor fietsers als voor voetgangers. Ook de bereikbaarheid van de Trambaan via de Speistraat moet verbeterd worden.

Deelwagens zien we als deel van de toekomst. De vraag is nu nog niet groot genoeg. Sowieso moeten er eerst voldoende publieke laadpalen zijn voordat er deelwagens kunnen komen op het dorpsplein. Voor de uitrol van het 400 volt-netwerk (noodzakelijk voor laadpalen) zijn we afhankelijk van de Vlaamse overheid.

Om het verkeer echt trager te doen verlopen, kijken we vooral naar asverschuivingen. Obstakels zoals bloembakken en andere zijn nodig om verkeer echt af te remmen. Dit lijkt ons vooral een oplossing voor de Kauwstraat, Arestraat en Schipstraat.

De Schipstraat en de Populierestraat zijn nog niet van de gemeente. We willen de verkeersveiligheid er zeker aanpakken. We wachten op de overdracht door het Agentschap voor Wegen en Verkeer. Daarbij stellen we de eis dat deze wegen volledig in orde zijn voor de overdracht plaatsvindt. De Schipstraat zal daardoor niet voor 2027 aangepakt worden. Dan zijn er mogelijkheden in het kader van de rioleringswerken.

We dringen er bij Agentschap Wegen en Verkeer op aan eindelijk werk te maken van de nodige herstellingen en de uiteindelijke overdracht.

In afwachting van de aanleg van het eventueel nieuwe tracé van de N42 kunnen we een fietsvriendelijke verbinding tussen Sint-Lievens-Esse en Zottegem mogelijk maken door de aarden weg tussen de Pardassenhoek en de Wellestraat te voorzien van een middenrijstrook voor fietsers.

Intussen werden lichten geplaatst op de N42 die het kruispunt Schipken veiliger moeten maken.

Het netwerk van trage wegen kan nog uitgebreid worden. Dit kan de gemeente in overleg doen met de inwoners van het dorp.

Daarnaast zetten we in op de aanleg van een fietssnelweg tussen Aalst en Oudenaarde op ons grondgebied. En we zoeken, in samenspraak met de politie, naar een vlottere verkeersdoorstroom in het centrum van Herzele. 

Lokale economie

Wij willen dat je in Herzele succesvol kan ondernemen, je talenten ontwikkelen, andere mensen ontmoeten en je uitleven.

Daarom is er een sociaal weefsel nodig en genoeg publieke ruimte en infrastructuur van goede kwaliteit.

Door onze handelskernen op te waarderen, geven we zuurstof aan de lokale horeca en zetten we in op bruisende kernen met een evenwicht tussen leven en rust. 

De lokale handelaars blijven we ondersteunen vanaf de start. We maken het aanvragen van vergunningen eenvoudiger en promoten hen op alle mogelijke manieren via een bedrijvengids en op evenementen. 

Ook hier is het aanbod van betaalbare en kwaliteitsvolle woningen van enorm belang. Een bruisende gemeente trekt lokale handelaars aan, lokale handelaars laten dan weer een gemeente bruisen.

Ook het toerisme in Herzele heeft enorm potentieel. We zullen dan ook blijven investeren in onze natuurlijke schoonheid, cultureel erfgoed en recreatieve mogelijkheden. 

Denk hierbij aan de talrijke wandel- en fietsroutes in en langs onze deelgemeenten. Wij zijn van oordeel dat toerisme en recreatie bijdragen tot de kwaliteit van het leven in onze gemeente.

Bovendien creëert toerisme en recreatie meer jobs, het maakt het onze gemeente aantrekkelijker, draagt bij tot het behoud van onze lokale identiteit en zorgt dit voor een positief imago.

Specifieke projecten

We steunen de lopende projecten rond de kiosk, het dorpsplein, de begraafplaats en de Kalvaer.

Wat betreft het dorpsplein volgen we het plaatsen van een bushokje door De Lijn verder op.

We willen graag de dorpspleinen vergroenen. Daarbij denken we aan waterdoorlatende materialen, zonder parkeerplaatsen verloren te laten gaan.

We moedigen het aan om verder na te denken over de kermissen in het dorp. Er zou minstens één kermis of ander feest moeten zijn dat er in slaagt om de bevolking van het dorp samen te brengen.

Financiën

Herzele heeft een zeer uitgebreide dienstverlening en een groot patrimonium. Daar staat uiteraard een kostenplaatje tegenover. Dankzij het gemeentefonds en de fiscale inkomsten kunnen we onze dienstverlening blijven aanbieden. Daarnaast hebben we ruimte om onze schuldenlast af te bouwen.

Wij willen blijven investeren met speciale aandacht voor duurzaamheid en innovatie. We voorzien dus de noodzakelijke inspanningen om Herzele leefbaar te houden.  Samen investeren vereist niet alleen visie en inzicht, maar ook de nodige financiële middelen. 

Door verstandig te investeren, creëren we een omgeving waarin inwoners en ondernemers kunnen floreren.

We zetten daarnaast in op de digitalisering binnen sommige diensten waardoor we de communicatie tussen onze inwoners en het lokaal bestuur verbeteren. Daardoor maken we onze gemeentelijke diensten efficiënter, toegankelijker en gebruiksvriendelijker.

Digitalisering is een stap naar de toekomst, waarvan we weten dat niet iedereen deze (even snel) kan zetten.

Binnen het Lokaal Dienstencentrum zetten we in op lessen informatica voor zij die het kunnen gebruiken. En het leuke is, na de les kunnen ze er genieten van een overheerlijke maaltijd aan democratische prijzen.